Schoenen zijn voor de meeste van ons een decoratie, passend bij die éné oufit. Dat schoenen dienen als fashion item klopt helemaal, maar ze zijn belangrijker dan dat. Veel belangrijker! Wist jij dat wanneer je de verkeerde schoenen aan hebt, je botten en gewrichten minder of zelfs niet goed functioneren? Dit kan resulteren in vervelende knie en heup klachten, waardoor je uiteindelijk je mooie paar hakken niet meer kunt dragen.

Goed, we weten nu dus dat schoenen een belangrijke rol spelen in het creëren van pijnvrije voeten, knieën, heupen en ook invloed hebben op je rug. Tijd om de zoektocht te starten naar de perfecte schoenen. Om dit te ontdekken, moeten we goed letten op de volgende zaken:

 1. De zool
  Bij een goede schoen is de zool dik genoeg zodat de huid genoeg bescherming krijgt, maar dun genoeg is zodat de voetzool nog kan bewegen. Alle 33 gewrichtjes moeten mobiel zijn om schokken te absorberen. Deze mobiliteit zorgt voor contracties in de spieren in de voetzool waardoor de circulatie in de voet en het been actief blijft.
 2. De bovenkant
  De bovenkant van de schoen is ervoor om de schoenzool onder je voet te houden. Wanneer je deze bovenkant mist, zoals bij een slipper, kunnen je constante aangespannen voetspieren de functie van je schoen overnemen. Voorkom ‘overspannen spieren’ en test of je tijdens het lopen je tenen kunt ontspannen.

  Vermijd dus het overmatig dragen van slippers om enge dingen als hamertenen te voorkomen!
 3. het teengedeelte
  Een breed teengedeelte met een vierkante neus, waar je tenen lekker in kunnen bewegen, zou een ideale schoen voor onze voeten zijn. Tegenwoordig is dit niet zo hip meer en persen we onze tenen samen in schoenen met smalle ronde voorkanten. Hierdoor worden je gewrichten stijf en heb je meer kans op serieuze blessures. 
 1. De hak
  Wanneer je op blote voeten staat, is er een hoek van 90 graden tussen de grond en je scheen. Dit is anatomisch gezien “neutraal” en een gezonde houding. Hoe hoger de hak, hoe groter de compensatie en hoe groter de kans op lage rugpijn.

Denk je nu bij het lezen van deze tips; ‘ik heb het altijd verkeerd aangepakt?’ Neem dan nu het besluit dat je beter voor je voeten gaat zorgen en ruil vandaag nog je paar hakken in voor een paar goede schoenen. Ook hippe schoenen kunnen tegenwoordig prima door als goede schoen. Mocht je nog meer vragen hebben, spreek dan gerust een van de Miesko docenten aan in de studio!