Het verschil tussen yoga en Pilates; de 4 belangrijkste overeenkomsten en verschillen die je wilt weten
Waar 15 jaar geleden veel mensen nog nooit van Pilates gehoord hadden, begint nu langzamerhand Pilates net zo bekend te worden als yoga. De twee oefenmethodes hebben een totaal andere afkomst waardoor er grote verschillen, maar ook overeenkomsten zijn. Veel mensen denken dat Pilates een soort yoga is of ze menen dat yoga te zweverig is voor hen. Na het lezen van dit blog weet je wat de verschillen en overeenkomsten zijn en kun je een goede keuze maken welke methode het beste bij jou past.
Van Flow & Core lesje hier tot aan een Power & Strengthen lesje daar. Als je een klein rondje maakt door Amsterdam, dan kom je al snel wat yoga- en Pilatesscholen tegen die gooien met termen die een zomers six-pack beloven met een paar sterke benen.
In onze Pilates studio leg ik dagelijks aan nieuwe klanten uit wat het verschil tussen yoga en Pilates is. Ze weten dat Pilates op een matje is, het langzaam gaat en je doet iets met lichaam en geest. Veel mensen hebben wel eens een yogales geprobeerd maar vonden het niet prettig of geven aan iets te missen. Enigszins huiverig willen ze dan een Pilates les doen in de hoop dat het anders is.
Voordat ik de verschillen en overeenkomsten van yoga en Pilates omschrijf moet je weten dat er 2 verschillende lestypen in Pilates zijn, namelijk oefeningen doen op de mat en op apparaten (zoals de reformer). Er zijn minstens 10 verschillende lestypen in yoga zoals yin, hatha, nidra, vinyasa, etc. Vergelijken is dus niet zo gemakkelijk want het is maar net welk type je vergelijkt.
1. HET DOEL VAN DE OEFENING
Er zijn oefeningen in Pilates en yoga die erg op elkaar lijken, maar zodra je ze doet voel je direct een verschil. Het doel, het waarom, het uitgangspunt is vaak heel anders. Het verschil ligt in het ontstaan van beide methodes. Yoga is ontstaan in de 5e eeuw voor Christus en komt voort vanuit een oosterse levensvisie. Het doel van yoga is om fysieke, mentale en emotionele balans te kunnen bereiken en om aandachtig in het moment te kunnen zijn door middel van houdingen (asana’s).
Joseph Pilates (1880-1967) ontwikkelde een serie oefeningen die zijn reumatische lijf deed herstellen zodat hij weer kampioenschappen boxen kon meedoen. Later, in de jaren ‘50 maakte hij zijn oefeningen vooral geschikt voor het revalideren en ondersteunen van professionele dansers. Het doel van de Pilates methode is het versterken van je core, het centrum van je lichaam, om vanuit daar de rest van je lichaam te verbeteren in houding, coördinatie, kracht en souplesse.
Vanuit deze achterliggende informatie wordt het duidelijker waarom een vergelijkbare oefening een compleet andere ervaring kan zijn.
Een kleine kanttekening hierbij is dat er tegenwoordig ook yogastijlen zijn die een meer fysiek doel hebben en dat er steeds meer mindful Pilates lessen aan het ontstaan zijn waardoor de verschillen niet zo duidelijk meer merkbaar zijn.
2. SPIERKRACHT OPBOUWEN
In beide methodes komen stretch oefeningen voor, maar wat het zo anders maakt is dat deze stretches een hele andere functie hebben.
Tijdens een yin yogales lig je tijdens een stretch oefening een langere tijd in eenzelfde houding, waarbij je probeert je spieren te ontspannen. Dit noemen we een passieve stretch.
Bij een stretch tijdens een reformer Pilatesles blijf je constant doorbewegen in een flow; je zoekt de stretch op en je laat ‘m weer los. Stretches op Pilates apparaten zijn altijd gericht op het aangespannen houden van spieren tijdens het rekken. Dit noemen we een actieve stretch.
Een mooi voorbeeld:
De downward facing dog uit de yoga
De Elephant in Pilates
Wil je meer weten over passief en actief stretchen? Lees dan dit blog ook eens.
3. DE ADEMHALING
Yoga en Pilates zijn bewegingsmethoden waarbij ademhaling een belangrijke rol speelt. Maar een in- en uitademing in een yogales komt vanuit een ander idee dan bij Pilates.
In yoga heten ademhalingsoefeningen pranayama; prana betekent levensenergie en yama betekent controle. De energie die je met pranayama kunt opwekken kan zelfs gebruikt worden om in een ander bewustzijn te komen en jezelf te ontstijgen. De ademhaling wordt bij yoga ingezet om lichaam en geest met elkaar te verbinden.
Bij Pilates heeft de ademhaling als belangrijkste rol om de diepe core spieren te activeren. Kijkend naar de anatomie zien we dat het middenrif, je primaire ademspier, verbonden is met de diepe buikspieren en bekkenbodemspieren.
Het middenrif is de primaire ademhalingsspier. Diaphragm: Image copyright: www.kenhub.com (illustrator: Yousun Koh)
Het idee daarbij is dat je buik, bekkenbodem en rug spieren geactiveerd kunnen blijven terwijl je ook nog kunt inademen. Deze ademhalingstechniek vergemakkelijkt een efficiënte spier activering en verhoogt de effectiviteit van een oefeningen.
4: VERBINDEN VAN LICHAAM & GEEST
Tot slot kijken we nog naar de verbinding tussen lichaam en geest. Mijn ervaring met yoga laat me zien dat er in iedere les meerdere contactmomenten zijn tussen lichaam en geest. Je werkt aan de ene kant aan je lichaam, maar je geest is eigenlijk net zo belangrijk. Balans tussen beiden = the key!
Tijdens de oefeningen op de reformer werk je aan een functionele houding, die ideaal is om van blessures af te komen. Het gaat meer om spieren en het is minder gericht op verdieping van je geest. De verbinding tussen lichaam en geest ontstaat bij Pilates meer doordat je in een flow beweegt, met veel focus en precisie waardoor er geen tijd is om na te denken over andere dingen dan jezelf.
Het bewegen en het trainen van je lichaam waarbij je je bewust bent van je lichaam, je ademhaling, je gedachten en je emoties is kenmerkend voor de yoga- en Pilatesmethode. Dit staat in groot contrast met sporten in een sportschool waarbij je je soms verliest in die spannende Netflix serie tijdens het hardlopen op de loopband.
Yoga of Pilates? Wat past bij mij?
Ik kan me voorstellen dat je nu nog steeds niet zeker weet of jij een yogi of Pilates fan bent ook al weet je nu meer over de verschillen en overeenkomsten tussen yoga en Pilates. Het is tijd om het te gaan doen. Te gaan ervaren en te voelen wat bij jou past!
Als doorgewinterde Pilates docent houd ik enorm van de yoga docenten en stijlen die meer het energetische en spirituele aspect belichten in een yogales. We zijn als mens een geheel en het slaat nergens op om je buikspieren te trainen zonder je af te vragen hoe het eigenlijk met je gaat. Of om Pilates kunstjes te doen die niet passen bij wat jouw lichaam, jouw hoofd, jouw hart en spirit nodig hebben.
Onlangs heb ik een serie oefeningen gemaakt waarbij de prachtige energetische en de mind-body aspecten van yoga terug te vinden zijn in de anatomisch effectieve oefeningen van Pilates. Ik noem het een soort yin-pilates.
Voel je je aangetrokken tot Pilates en wil je kennismaken met mij en mijn geweldige collega’s? Wil je graag weten wat Pilates voor jou kan betekenen? En wil je een stok achter de deur om eindelijk eens te beginnen met iets nieuws? Iemand spreken die je precies vertelt welke stappen je moet zetten voor het behalen van jouw doelen? Ik heb als Pilates docent enorm veel mensen geholpen die met precies dezelfde vragen bij mij zijn gekomen.
Stuur een mail naar: info@miesko.nl en krijg meer duidelijkheid tijdens een kennismakingsgesprek.