Als je aan Pilates denkt dan denken veel mensen aan oefeningen op de mat doen. Wat veel mensen niet weten is dat de Pilates methode is ontstaan op Pilates apparaten en dat de matoefeningen pas veel later gekomen zijn. Sinds 2008 bieden wij lessen aan op de mat en met een Pilates apparaten omdat beide lessen complementair aan elkaar zijn. In de groepslessen werken we met de reformer en deze lessen zijn razend populair. Wat is het geheim van de reformer en wat zijn de voordelen? Hieronder lees je waarom wij groot fan zijn van de reformer.

Veruit de meeste mensen die wij spreken, willen Pilates doen omdat ze iets willen verbeteren aan zichzelf. Vaak heeft hun houding aandacht nodig of is het een aanhoudende pijn waar ze iets aan willen doen.

Veel mensen willen ook graag Pilates doen omdat ze zich stijf of slap voelen en geloven dat ze zich beter kunnen voelen als ze sterker worden. En dat is ook zo! Mindful sporten, krachttraining doen waarbij je al je spieren laat doen waarvoor ze bedoeld zijn en je lichaam soepel maken is een medicijn om je fitter te voelen. 

Krachttraining is een belangrijke pijler om van pijn en stijfheid af te komen. Maar je moet wel eerst weten welke spieren je wilt versterken en welke niet. En hoe je slapende spieren wakker maakt en gestreste spieren ontspant. De combinatie van mat en reformer oefeningen is echt de perfecte combinatie om zo’n training aan je lijf te geven.

De oorsprong van de reformer

Joseph Pilates heeft de Reformer oorspronkelijk gemaakt door veren aan ziekenhuisbedden te koppelen. Dit mechanisme was bedoeld om patiënten te helpen revalideren in de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog heeft Joseph dit idee weten te perfectioneren. En werden er naast veren ook handvatten aan de ziekenhuisbedden bevestigd zodat (revalidatie) patiënten liggend oefeningen konden doen en op deze manier sneller herstelden.

De reformer biedt door de aanwezigheid van veren weerstand en ondersteuning voor het lichaam. Deze veren kennen wij nu als ‘springs’ en vormen de basis van elk reformer apparaat. De weerstand die deze springs geven tijdens een reformerles bieden tal van voordelen ten opzicht van een gewone matles. Wij leggen ze uitgebreid voor je uit:

De 4 voordelen van reformer Pilates (ten opzichte  van een matles)

  1. KRACHTTRAINING – de reformer gebruikt springs om verschillende mate van weerstand te creëren. Deze weerstand geeft enerzijds uitdaging en anderzijds juist steun bij het bewegen. En die steun tijdens beweging is uniek, want die kun je niet creëren op je mat. De weerstand geeft ook feedback want je gaat het gelijk voelen als een kant slapper is dan de andere.

     

  2. FULL BODY TRAINING – doordat er plankjes, touwen en boxen op de reformer kunnen worden toegevoegd moeten je armen, polsen, benen, enkels en voeten veel actiever meedoen. Op de mat kun je een bruggetje maken zonder je bilspieren aan te spannen maar op de reformer val je direct door de mand (nee, tussen de veren of je valt op je neus!). De echte kracht komt vanuit je core en op de reformer voel je dit vele malen beter dan op de mat.

     

  3. VEEL MEER FEEDBACK – het zogenoemde bed van de reformer rolt in een frame op wieltjes. Dat frame is van aluminium en wijkt geen millimeter uit. Als je voeten of handen gefixeerd zijn en de rest beweegt in dat frame voel je hoe scheef je bent. De reformer geeft je hele concrete feedback waar je lichaam in de ruimte zich bevindt en wat de conditie van je spieren is. Je zult het gaan roepen: de reformer is scheef. Nee, jij bent scheef!

     

  4. MINDFUL MOVEMENT – Joseph Pilates noemde zijn oefenmethode Art of Contrology. Als je reformeroefeningen doet begrijp je waarom. De reformer is een apparaat dat meer dan in een matles vraagt om beheersing van je lichaam. Door langzaam te bewegen hou je het bewegende deel van de reformer onder controle en kun je je focussen op de details. De rust die ontstaat in je hoofd is als een meditatie en het effect van een verbonden hoofd met lichaam zul je nog lange tijd na de les blijven voelen. 

Tip: gebruik sokken met antislip nopjes. Zo glij je niet uit en haal je het beste uit je Pilates reformertraining.

See you on the reformer!