Hoofdpijn, iedereen heeft er wel eens mee te maken. En dat is ook niet zo gek, want hoofdpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Miesko-docent Hannah weet vanwege haar persoonlijke ervaringen maar al te goed hoe ze Pilates moet inzetten om zo min mogelijk last te hebben van haar hoofdpijn. In dit blog lees je meer over haar ervaringen en deelt ze haar favoriete oefeningen met jou.

Jaren geleden, toen Hannah nog niet zo bekend was met de MELT Methode, had ze de neiging om stevige hoofdpijn op een stevige manier te lijf te gaan. Met een hard yogablok masseerde ze haar schedelrand, maar al gauw merkte ze dat dat olie op het vuur was. Zeker bij spanningshoofdpijn, maar eigenlijk bij alle hoofdpijnen is een zachtere benadering veel doeltreffender.

De oorzaak van hoofdpijn

Pijn in je hoofd is vervelend want het zorgt dat je niet helder meer kunt nadenken. Sommige hoofdpijn ontstaat doordat je verkouden of ziek bent, te veel alcohol gedronken hebt of te lang achter de computer hebt gezeten. Andere hoofdpijnen ontstaan door een slechte houding, een oppervlakkige ademhaling of door stress.

De een voelt meer zeurende pijn bij je slapen, achter je ogen, en/of in je nek. De ander omschrijft hoofdpijn als een strakke band om je hoofd of een wazig gevoel. 

Het zijn allemaal signalen dat het vast is gaan zitten en de vraag is, neem je een paracetamol en blijf je doen wat je doet of kom je in beweging en is dat je medicijn?

Lees hier vijf tips van Hannah met oefeningen die voor haar het verschil uitmaken.

Tip 1: Doe bindweefselmassages voor een betere hydratatie en doorbloeding

Hannah is fan van de MELT Methode van Sue Hitzmann. In deze methode gebruik je een zachte foamroller en verschillende balletjes om bindweefsel te masseren en te hydrateren.

Alles in ons lichaam is met elkaar verbonden door bindweefselmeridianen. Als je stevige hoofdpijn hebt, dan kun je beter naar het grote geheel in je lijf kijken dan naar je nek en hoofd alleen. Om twee redenen: als je je handpalmen masseert, die via zo’n bindweefselmeridiaan verbonden zijn met je nek en voorhoofd, ben je indirect ook je hoofd aan het helen, zonder dat je op de pijnplek zelf werkt. Als je stevige hoofdpijn hebt, is die pijnplek kwetsbaar en kan bovendien de neiging ontstaan om jezelf veel te hard te masseren. Hoe verleidelijk dit ook is, inmiddels weet ik dat dit averechts werkt en blijf ik daar op zo’n moment graag van vandaan.

Doe mee met Hanna’s bindweefselmassage-oefening voor je handen.

Tip 2: Werk aan een goede houding

Vanuit je bekken lopen 24 wervels in glooiingen omhoog waar je hoofd op balanceert. Al deze wervels moeten functioneel goed bewegen willen de spieren in je nek in een goede conditie blijven. Met name je middenrug, de thoracale wervelkolom, verdient extra aandacht als je kampt met hoofd-, nek- en schouderklachten. Hoe beter je middenrug in alle richtingen op kan buigen, strekken en roteren, hoe beter je spieren en bindweefsel bewegen wat zorgt voor een goede houding.

Hannahs tip: doe veel rotatie-oefeningen voor je rug waarbij je je armen en benen meeneemt. Klik hier voor een rotatie-oefening.

Wil je meer weten over rotatie-oefeningen, lees dan dit blog.

Tip 3: Stabiliseer je schouders

Je hoofd en nek zijn onderdeel van de schoudergordel doordat er heel veel spieren vanuit je nek naar je schouders lopen. Door je schouders zo te trainen dat het in je nek kan ontspannen krijg je een gevoel van opluchting als je spanningshoofdpijn hebt.

Deze oefening versterkt je schouders zonder je nek over te belasten.

Tip 4: Ontspan je psoas

De psoas is een spier die je bovenlijf met je onderlijf verbindt en wordt ook wel de spier van je ziel genoemd. De psoas reageert instinctief als we stress, onveiligheid en onrust ervaren door samen te trekken en dat levert algehele spanning op, maar kan er ook voor zorgen dat je nek naar voren trekt en dat kan ook weer hoofdpijn veroorzaken.

Dit gebeurt onbewust, totdat je zogenoemde psoas-release-oefeningen gaat doen en je het verschil leert voelen tussen een ontspannen en gespannen psoas. Een ontspannen psoas, ontspant je oerbrein en activeert het deel van je zenuwstelsel dat heling brengt.

Hier laat Hannah jou zien welke psoas-release-oefening haar erg helpt.

Tip 5: Stretch je kuiten

Via de bindweefselmeridianen zijn je kuiten verbonden met je nek, de superficial back line genaamd. Door je kuiten te stretchen met een dome (halve foamroller) geef je indirect meer ruimte en hydratatie aan de spieren en bindweefsel in je nek. En het fijne is dat je je aandacht verlegd naar een andere plek en daarmee vaak de hoofdpijn vergeet. 

Doe mee met deze super fijne kuitstretch! 

Door Pilates is mijn algehele verbinding met mijn lichaam enorm verbeterd en dat helpt me om spanningshoofdpijn te verminderen. Waar ik vooral dankbaar voor ben, is dat ik weet wat goed voor me is als ik ergens last van heb: ik adem beter, ik weet welke oefeningen ik kan doen om de pijn te verlichten en een goede pilatesles verbetert mijn houding in z’n algemeen.’’

Ik merk dat mijn ervaring met hoofdpijn andere pilatesleerlingen met hoofdpijn helpt, omdat ik precies weet wat zij voelen. Ik kan me daardoor goed op hen afstemmen en bepalen welke oefeningen op welk moment al dan niet geschikt voor ze zijn.’’

Is het daarmee dan helemaal gedaan met de hoofdpijn? Meestal niet, daar is vaak een groter plan voor nodig. Naast een heilzame manier van bewegen is het nodig om holistisch in het leven te gaan staan. Lukt het jou om bijvoorbeeld te letten op gezond eten? Te voorkomen dat je gestresst bent? En de focus te leggen op je positieve mindset?

  • Wil je meer weten over wat wij als pilatesschool voor jou kunnen betekenen?
  • Wil je met Hannah een afspraak maken voor een privé-les?

Stuur ons dan gerust een mailtje naar info@miesko.nl.