Waarom rotatie oefeningen zo gezond voor je lijf zijn (en 3 gouden tips hoe je ze moet doen)
Een gezond lijf maakt de hele dag buigingen, strekkingen en rotaties. Denk aan je fiets op slot zetten, de vaatwasser uitruimen en je sokken aantrekken. Deze draaiende bewegingen zijn echter ook vaak het moment waarop spit of een hernia in je rug schiet. Moeten we roterende bewegingen dan vermijden? Nee! Sterker nog, je moet meer rotatie oefeningen doen als je rugpijn hebt.
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Als je niet of minder beweegt (denk aan de periode tijdens de lockdowns) gaat je lichaam piepen en kraken, wordt het stram, stijf en slap. Het zijn niet alleen de mate van bewegingen die belangrijk zijn, maar ook het type bewegingen die je maakt .
Micro en macro rotaties
Je kunt beweging onderverdelen in micro en macro bewegingen. Microbewegingen zijn oefeningen zoals je bij Pilates, yoga of fitness doet. Het zijn oefeningen op een matje of met apparaten die je doet om je sterker en soepeler te voelen. Macro bewegingen zijn grote en complexere bewegingen zoals uit onze dagelijkse bewegingen. Het zijn de bewegingen die je maakt zonder erover na te (willen) denken zoals (trap)lopen, fietsen, bukken, tillen, etc.
In mijn optiek moeten microbewegingen, ofwel de oefeningen, de macrobewegingen ondersteunen zodat je met gemak jezelf voort kunt bewegen in je dagelijks leven.
Vaak zie ik in het park mensen oefeningen doen waarvan ik me afvraag welk lichaamsdeel daarvan zal opknappen.
En vaak hoor ik van nieuwe klanten dat ze oefeningen moeten doen, maar als ik doorvraag hebben ze geen idee waar ze het moeten voelen.
Een kijkje in je skelet – waar vinden rotaties plaats
Een rotatie is een beweging waarbij een deel van het lichaam om zijn eigen as draait. Bijvoorbeeld, als je je hoofd draait dan draaien je nekwervels en schedel om het middenpunt, de as, van je wervelkolom. Dit soort rotaties vinden plaats in elk deel van ons lijf.
Het lijkt misschien wel of wij vaak heel recht bewegen, maar dat is nooit het geval. Want ook al loop jij recht vooruit, van binnen draaien al je gewrichten bij elke stap die je zet. Je lichaam is eigenlijk een grote spiraal, een soort wokkel, die om allerlei assen heen draait. Heel slim want door spiralend te buigen en te strekken (doe je onbewust), is je lichaam in staat efficiënt te bewegen.
Ons beweegsysteem is zelfs zo gefinetuned dat als je elleboog niet goed kan draaien dat dat terug te zien is in je heup mobiliteit.
Als je loopt dan;
- draait je achterste bovenarm in,
- je ribben draaien in dezelfde richting mee,
- je bekken draait in tegenovergestelde richting
- waardoor je voorste dijbeen moet indraaien,
- je scheenbeen uitdraaien,
- je bovenste spronggewricht naar een dorsale flexie buigt,
- je onderste spronggewricht naar plantaire flexie buigt,
- je middenvoetsbeentjes naar buiten draaien
- en alle gewrichtjes in je teen tegenovergesteld meedraaien.
Just say’n 😉
Mocht je hier draaierig van worden, kijk dan maar naar deze foto. Je kunt hier goed zien hoe je ribben, bekken en benen draaien tijdens het lopen.
Meer microbewegingen dus!
Wat ik nu zo opmerkelijk vind, is dat in het Pilates repertoire heel weinig roterende oefeningen zitten. Joseph Pilates zijn bewegingsmethode was in zijn tijd (jaren ‘30) heel vooruitstrevend. Maar door de kennis van nu zien we dat ons lichaam vooral opknapt door rotaties (het liefst in combinatie met buigingen en strekkingen).
Beter worden in rotaties gaat helpen tegen de rugpijn
Hoe? Lees hier mijn 3 gouden tips:
- Wees je bewust hoe je roteert, buigt en strekt. Want door het langzaam en mindful te oefenen, herinnert je lichaam zich de patronen en gebeurt het automatisch in het dagelijks leven. Je herprogrammeert als het ware.
- Combineer rotaties met buigingen of strekkingen. Maak er full body movements van waarbij je van top tot teen alle spierverbindingen meeneemt.
- Stem je oefeningen af op jouw dagelijkse activiteiten. Moet je veel bukken en tillen dan wil je je benen en armen meer aandacht geven. Zit je veel, dan is het belangrijk dat je met lichte gewichten vooral veel herhalingen doet zodat je algehele doorbloeding en doorstroming verbetert.
De lessen bij Miesko Pilates kunnen jou hierbij helpen. Ons team is namelijk getraind in de kennis van nu waardoor we een veel breder scala aan oefeningen kunnen bieden dan alleen Pilates. Heb je pijnklachten, blijf er niet mee rondlopen. Pijn is niet natuurlijk, het is in veel gevallen niet nodig en een oplossing vanuit beweging is soms makkelijker dan je denkt.
Benieuwd naar deze oplossing? Meld je dan hier aan voor een proefles. Wil je advies of heb je andere vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!