Eigenlijk is het heel simpel, de basis principes zijn anders. Bij gewone Pilates kom je in beweging door een flow van oefeningen achter elkaar die je elke week herhaalt en ze daardoor steeds beter kunt en kent. Bij Restorative Pilates gaat het om het wakker maken van slapende spieren en het ontstressen van dominante spieren. 

Bij Restorative Pilates zijn we opzoek naar het verbeteren van de functionaliteit van je lichaam. Waarom is dat nodig? Omdat we over het algemeen veel te weinig en niet afwisselend bewegen waardoor je lijf stijf, stram en pijnlijk voelt. 

Elk lichaam is gebouwd om pijnvrij te kunnen lopen, rennen, bukken, springen, draaien, etc. Door blessurepijn en door eenzijdige belasting (= elke dag min of meer hetzelfde doen) ontstaan compensatiepatronen. Sommige spieren doen veel te weinig, anderen doen te veel met als gevolg dat je scheef staat en heel asymmetrisch beweegt. Je spiergroepen werken dan niet goed meer samen en je komt in een vicieuze cirkel. Dit veroorzaakt (meer) pijn en een gevoel dat je lijf niet lekker meer beweegt. 

Als je pijn hebt en je gaat gewone Pilates oefeningen doen waarbij weinig tijd is om je diepe spieren te voelen, dan versterk je je compensatiepatronen eigenlijk alleen maar. 

Om bijvoorbeeld een sterke core te krijgen moet je eerst pijnvrij in een startpositie kunnen komen. In de Restorative Pilates lessen ga je je lichaam als het ware eerst herprogrammeren zodat de pijn weg kan gaan. Dat doen we door bindweefsel massages met de foamroller en balletjes en door specifieke stretch houdingen aan te nemen. 

Dat is anders dan in de gewone Pilates lessen, daar begin je gelijk met bewegen. 

De aanwijzingen en oefeningen in Restorative Pilates bieden je een kader waarbinnen jijzelf gaat ontdekken wat jouw lijf doet en nodig heeft. Jij bepaalt hoe vaak/hoe lang je een oefening doet want het is jouw lijf en jij voelt het het beste. Het gaat om nieuwe patronen aan te leggen die pijnvrij zijn en die logisch voor jou voelen.

Marlies omschrijft Restorative Pilates als een vitamine pil voor je lijf, eentje die gemakkelijk opgenomen kan worden. 

Het repertoire van Joseph Pilates heeft prachtige oefeningen maar zijn vaak beter geschikt voor een fit en pijnvrij lijf. 

We raden mensen met pijn, stijfheid of beperkingen aan om te beginnen met Restorative Pilates en na een tijdje door te stromen naar de gewone Pilates lessen. Je kunt altijd je docente om advies vragen welke les voor jou het meest geschikt is.

Onze Miesko docenten omschrijven Restorative Pilates als volgt:

Hannah: met Restorative Pilates oefeningen en de attributen die wij hier hebben, ben jezelf in staat om je lichaam te herstellen. Dit kun je vergelijken met een soort APK-keuring.

Zoë: I would describe Restorative Pilates as healing, a way of rebooting the system so that it again works the way it should, so that it can function more efficiently and live more fully.

Effie: I would say Restorative Pilates can help you find a deeper relationship to your body’s internal workings.