Na een succesvolle operatie en een heel voorspoedig herstel is onze oud-docente Daphne weer begonnen met lesgeven. In maart 2019 werd ze overvallen door hevige rugpijn wat een hernia bleek te zijn. Lees hier haar verhaal.

“Hoe kan het toch dat een Pilates docent een hernia krijgt? Ik heb het me 6 weken lang liggend op de bank afgevraagd. Gelukkig kon de chirurg het antwoord geven“

Wat is een hernia?

Tussen elke wervel in je rug zit een tussenwervelschijf, deze werken o.a. als schokabsorbatie om te voorkomen dat je wervels breken als je een sprongetje maakt. Wanneer er te veel spanning op een tussenwervelschijf komt te staan kunnen er scheurtjes ontstaan waardoor de zachte gelei-achtige kern naar buiten wordt gedrukt, dit noemen ze een hernia. Deze uitstulping kan tegen zenuwen aanduwen waardoor je pijn voelt, niet alleen lokaal maar ook uitstralingspijn naar je bil, been en voet. Waar je precies pijn hebt hangt af van de plek waar de zenuw in de knel komt en welke hoogte de hernia zit. Ook kun je uitval of gevoelloosheid ervaren tijdens een hernia. Daphne; in mijn geval had ik pijn in mijn onderbeen en uitval van mijn voet. De pijn was zo heftig dat ik alleen nog kon liggen op de bank in 2 specifieke houdingen met overal kussens ter ondersteuning. Dagen en nachten leken geen verschil meer te hebben, versuft door de pijnstilling lag ik te wachten op verbetering.

Gaat het vanzelf over of opereren?

Van alle hernia’s gaat 70-80% vanzelf weer over. De zachte kern (uitstulping) verschrompelt langzaam en wordt door je lichaam geabsorbeerd. Dit duurt meestal zo’n 8-12 weken. Daphne; na de MRI-scan die ze van mijn rug maakte bleek dat mijn hernia groter was dan gemiddeld en dat de uitstulping zelfs zo groot was dat het nooit vanzelf over zou kunnen gaan. Het advies was duidelijk; opereren!

Wie krijgt een hernia?

Daphne; hoe kan het toch dat een Pilates docent een hernia krijgt? Ik heb het me 6 weken lang liggend op de bank afgevraagd. Ik had genoeg kennis en discipline om elke dag de juiste rugoefeningen te doen, ik kreeg therapie van de beste therapeuten en slapen deed ik met een kussen tussen m’n knieën. Toch kon ik het niet voorkomen. Een hernia kan iedereen krijgen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat door zwaar werk of veel zitten je een hernia krijgt, maar er zijn meer factoren die de kans op hernia vergroten. Overgewicht gewicht bijvoorbeeld maar ook een slechte houding, eenzijdige belasting of hele dagen zitten en nooit sporten maken je rug kwetsbaar. Waarom de een wel een hernia krijgt en de ander niet weten ze niet precies, erfelijke factoren kunnen ook meespelen. Daphne; volgens mijn chirurg is osteochondrose naar alle waarschijnlijkheid de reden van het ontstaan van mijn hernia. Dit is een aandoening dat zorgt dat bot- en kraakbeenweefsel niet goed aangemaakt en hersteld wordt. Op de MRI-scans was goed te zien dat zowel mijn twee wervels L4-L5 aangetast waren als de kraakbeenring van de tussenwervelschijf. Een operatie was hierdoor dan ook de enige mogelijkheid mij letterlijk weer op de been te krijgen en dat is gelukt!

Herstellen van een hernia

Hernia’s die het lichaam zelf geneest hebben een herstelperiode van 6-12 maanden, er staat 3-6 maanden hersteltijd na een hernia operatie. Sommige artsen schrijven een corset voor en anderen fysiotherapie, in ieder geval is voorzichtig dagelijkse bewegingen doen een eerste stap. Daphne; voor mij kwam de discipline en kennis van herstel nu goed van pas want ik mocht al gelijk na de operatie gaan opbouwen in beweging. Dagelijkse bewegingen als zitten, wandelen en traplopen waren een welkome uitdaging die geweldig waren om weer pijnvrij te kunnen doen. Drie weken na de operatie kon ik weer met de specifieke revalidatie Pilates oefeningen beginnen, het ging in eerste instantie puur om de functie van de verschillende spieren weer ‘aan’ te krijgen. Mijn achtergrond en ervaring in revalidatie Pilates heeft me enorm geholpen om binnen 2 maanden weer op de been te zijn. Door op de juiste manier adem te halen en visualisaties te gebruiken voelde ik al snel dat mijn spiercorset weer sterker werd. Wat een heerlijk gevoel om mijn lijf weer terug te krijgen en me weer mezelf te voelen!

Ik wil iedereen heel erg bedanken voor al jullie lieve berichten, kaarten, cadeautjes en wensen. Het heeft me goed gedaan. Ook al was ik thuis, ik voelde me nog dat warme Miesko-badje ronddobberen.